Nacinam filet kurczaka i napełniam go pysznym farszem. Lepszego obiadu nie zjesz w restauracji

Dodano:
Nadziewane filety z kurczaka Źródło: Shutterstock / Lapina Maria
Filet z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Tym razem proponuję zrobić kieszonki z piersi kurczaka. Po nadzianiu pysznym farszem i upieczeniu wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej.

W mojej kuchni często sięgam po filet z piersi kurczaka. Dlaczego? Bo jest łatwo dostępny i stosunkowo tani, a moja rodzina uwielbia potrawy z tego delikatnego mięsa. Najszybciej robi się filet z kurczaka na patelni, tu jednak trzeba pilnować mięso, by się nie przypaliło. A wymyślone przeze mnie ostatnio drobiowe kieszonki w zasadzie robią się same. Oczywiście muszę przygotować farsz i napełnić nim mięso, ale to zajmuje dosłownie chwilę. Potem od zjedzenia pysznego obiadu dzieli nas już tylko pół godziny. To czas, gdy filet piecze się w piekarniku.

Czym można nadziać filet z piersi kurczaka?

Filet z kurczaka jest delikatnym w smaku mięsem, które dobrze komponuje się zarówno z łagodniejszymi, jak i z bardziej wyrazistymi dodatkami. Do jego nadzienia doskonale nadają się rozmaite sery, np. twarogowy, mozzarella, ricotta, feta czy pleśniowy. Warto połączyć je z warzywami, np. szpinakiem, pomidorami świeżymi lub suszonymi, a także z warzywami grillowanymi. Oczywiście farsz do drobiowych kieszonek można też zrobić np. z samych suszonych pomidorów i pestek słonecznika albo z szynki i żółtego sera. Każdy z tych farszów nie tylko podniesie smak drobiowego mięsa, ale też doda mu większej soczystości.

Jak przygotować drobiowe kieszonki z pysznym farszem?

Nadzienie do drobiowych kieszonek robię z dodatkiem świeżego szpinaku, ale można też użyć mrożonych liści. By farsz miał bardziej wyrazisty aromat podsmażam szpinak z czosnkiem. Jednak w przygotowaniu nadziewanego fileta z kurczaka największe znaczenie ma odpowiedni czas pieczenia. Mięsa tego nie można bowiem przepiec, bo stanie się suche i niesmaczne.

Przepis: Drobiowe kieszonki

Filet z piersi kurczaka nadziewany twarogiem i szpinakiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • czosnek granulowany
  • mielona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera ricotta lub twarogu np. sernikowego
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 50 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy natnij dość głęboko z boku. Mięso oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Skrop olejem.
  2. Przygotowanie farszuLiście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak, chwilę go przesmaż. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, duś 5 minut, przestudź. Szpinak dodaj do sera ricotta, wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  3. Nadziewanie i pieczenie kieszonekŻaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ułóż w nim na stojąco filety z piersi kurczaka, tak, by nacięcia znalazły się u góry. Każde nacięcie napełnij farszem. Porcje kurczaka posyp startą mozzarellą. Naczynie przykryj. Kieszonki piecz ok. 30 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Do farszu z ricotty i szpinaku można też dodać trochę sera feta lub pleśniowego dla zaostrzenia smaku.

Z czym najlepiej podać drobiowe kieszonki?

Drobiowe kieszonki z farszem z ricotty i szpinaku dobrze będą się komponować z różnymi dodatkami. Jednym z lepszych wyborów są gotowane lub pieczone, młode ziemniaki. Całkiem dobrze mięso to zagra z ugotowanym na sypko ryżem (spróbujcie mieszanki ryżu białego i dzikiego), a nawet z makaronem. Dopełnieniem tego dania powinna być surówka. Może to być kompozycja młodej kapusty i marchewki lub kapusty i ogórka. Smacznym dodatkiem będzie też zielona sałata.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...